Polypropylen a lepicí pásky

Polypropylen (PP) je důležitý termoplastický materiál, který se skládá pouze z uhlíku a vodíku. Plasty PE a PP jsou univerzální a levné a lze je použít jako materiální alternativy pro téměř všechny aplikace z PVC. Polypropylen lze snadno tvarovat a může být použit pro širokou škálu výrobků.

Základní materiál pro výrobu lepicích pásek je v současnosti Polypropylen (PP). Jedná se o důležitý termoplastický materiál, který se skládá pouze z uhlíku a vodíku. Polypropylen byl poprvé syntetizován v roce 1951 Dr. Karlem Rehnem v Farbwerke Hoechst a ve stejnou dobu, jako se to povedlo i Johnu Paulovi Hoganovi a Robertovi Banksovi. Strojní výroba začala v roce 1957 při práci Giulio Nattana. Od té doby roste objem výroby PP ve srovnání se všemi jinými plasty nejvíce.

Takzvané polyolefiny i nejvýznamnější představitelé polyethylen (PE) a polypropylen (PP) jsou polymery s jednoduchou strukturou, které nevyžadují změkčovadla. Při výrobě mohou být použity přísady, jako jsou antioxidanty, UV-stabilizátory, tepelné stabilizátory nebo látky zpomalující hoření. Někde se ještě při výrobě aplikuje použití chlóru, i když již existují výrobní metody, které chlór nepotřebují.

Polyolefiny jsou nejméně rizikové a hodí se nejlépe pro mechanickou recyklaci. Plasty PE a PP jsou univerzální a levné a lze je použít jako materiální alternativy pro téměř všechny aplikace z PVC. Polypropylen lze snadno tvarovat a může být použit pro širokou škálu výrobků. Suroviny používané pro výrobu polyolefinů -  ethylen a propylen - jsou považovány za relativně neškodné pro životní prostředí.

Polypropylen používaný pro výrobu lepicích pásek se předem strojně natahuje proto, aby se při použití dále nenatahoval. Více o tažených polypropylenových fóliích.

Další příspěvky