Tažené polypropylenové fólie (OPP a BOPP)

pro výrobu lepicích pásek

Polypropylenové fólie, využívané pro výrobu lepicích pásek, se protahují a jsou tak mnohem stabilnější. Za tímto účelem je fólie vedena přes válce, které se zrychlují ve směru stroje.

To vede k roztažení plastu v podélném směru (tzv. OPP). K získání fólie zvané BOPP je pak nutné protáhnout fólii i v příčném směru. To se provádí v protahovací jednotce (předehřev - natažení - stabilizace - chlazení). Pro minimalizaci vnitřního napětí se fólie na konci výrobního procesu ještě jednou tepelně stabilizuje. Na ilustrační fotce linky, která je ve skutečnosti dlouhá několik desítek metrů, je zřejmé i příčné roztažení.

Výhody tohoto způsobu jsou mimo jiné ve snížení propustnosti vodních par. Také se zvyšuje mechanická pevnost, fólie se méně natahují, mají lepší vzhled (průhlednost) a roste odolnost proti roztržení.


Ilustrační fotografie: Linka na výrobu BOPP od firmy Andritz AG, Raaba (Rakousko).

Polypropylenové fólie se protahují, a jsou tak mnohem stabilnější. Za   tímto účelem je fólie vedena přes válce, které se zrychlují ve směru   stroje.  To vede k roztažení plastu v podélném směru (tzv. OPP). K   získání fólie zvané BOPP je pak nutné protáhnout fólii v příčném směru.

Další příspěvky