Proč si pro chladné období vybrat lepidlo hotmelt

Tavná lepidla zvaná hotmelt se skládají ze suchých, nelepivých syntetických pryskyřic, které se roztaví při vysokých teplotách od 130 °C do 180 °C a zachovávají vysoký stupeň lepivosti a přilnavosti po ochlazení. Výhody tavného lepidla jsou ve velmi vysoké pevnosti při normálních, ale i nižších teplotách. Jeho nevýhody jsou v citlivosti na teploty nad 50 °C a UV záření, nedostatečná odolnost vůči změkčovadlům a nízká odolnost proti stárnutí.

Tavné lepidlo, tzv. hotmelt

Také se vám v zimě stává, že pokud zalepíte zásilku lepicí páskou s akrylátovým lepidlem, tak se ještě před expedicí rozlepí? Vodou ředitelné akrylátové lepidlo špatně snáší chladnější teploty, a než stačí lepicí páska ve vytápěném skladu dokonale přilnout k balíku, připravíte ji k expedici v nevytápěném skladu. 

Potřebujete lepicí pásku s vyšší okamžitou lepivostí? 

V tom případě použijte lepicí pásku s hotmeltovým lepidlem. Oproti akrylátovým lepidlům, které svou maximální lepivost dosáhnou až po několika hodinách, hotmelt má výbornou okamžitou lepivost. Díky této vlastnosti je možné lepicí pásky s hotmeltovým lepidlem využít pro aplikaci i v chladnějších, nevytápěných skladech, kde je teplota  cca 15-21 °C nebo i nižší.

  • Lepšího výsledku však dosáhnete, pokud lepicí pásku před použitím skladujete ve vytápěných skladech o teplotě cca 18-21 °C. 
  • Snadno přilne k lepenému materiálu, rychle tvoří pevný spoj, který jde rozebrat jen při viditelném poškození krabice.
  • Jakmile je zásilka jednou zalepená, lze ji umístit i do nižších teplot i minusových.

Zdroj obrázku: Von Gmhofmann - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17103153.